Stropkov prišiel v čase krízy o 111 pracovných miest

09.04.2009 Stropkov

Stanovisko firmy KFŠ-Delta, a.s. , Bardejov
Predstavitelia firmy KFŠ-Delta, a.s. , Bardejov považujú za nesprávne, že poslanci mestského zastupiteľstva v Stropkove zaujali zamietavé stanovisko k výstavbe závodu na materiálové zhodnocovanie opotrebovaných pneumatík pyrolýzou v tomto meste. Pripravili tak v čase hospodárskej krízy občanov mesta a okresu o 111 pracovných miest. Pri cca 16 percentnej nezamestnanosti v okrese Stropkov mohla táto investícia významne pomôcť regiónu. KFŠ-Delta plánovala investovať cca 20 miliónov Eur (600 miliónov Sk). V budúcnosti uvažovala o rozšírení plánovanej investície o výskum a finalizáciu uhlíka a jej hodnota sa mohla vyšplhať spolu až na cca 34 miliónov eur (jednu miliardu Sk). Firma ešte dúfa, že stropkovskí poslanci zmenia svoje stanovisko, ale pokiaľ dostane ponuku od iného mesta, presunie investíciu tam. Informoval o tom ekonomický riaditeľ KFŠ Delta Bardejov Bc. Ján Juráš.

\"Považujeme za neseriózne, že v čase, keď mal celý proces vyvrcholiť verejným prerokovaním, poslanci ho sabotovali. Pritom nás predstavitelia mesta ubezpečovali, že ak splníme environmentálne požiadavky, tak nám vyjdú v ústrety v snahe pritiahnuť do mesta nového investora. Na základe ich prvotnej podpory sme investovali nemalé prostriedky na projektorú dokumentáciu a odborné posudky. Nerozumieme tomu, že na jednej strane chcú prilákať investorov a na druhej strane, keď je už investor vo fáze posudzovania vplyvov na životné prostredie, ho svojím nesystémovým rozhodnutím diskvalifikujú. Sme rozčarovaní z toho, že poslanci podľahli nátlaku vulgárnej kampane vedenej miestnym týždenníkom Spektrum v jeho tlačenej podobe i na jeho internetových stránkach. Mestskí poslanci sa nechali zastrašiť neustálym podsúvaním falošných argumentov, že sa má vo Svidníku postaviť neekologická spaľovňa. Pritom opak je pravdou“, konštatoval J. Juráš.

Poukázal na to, že zamýšľaná investícia je environmentálne najprijateľnejším spôsobom zhodnocovania opotrebovaných pneumatík, ktorá vracia jednotlivé zložky naspäť do výroby pneumatík. , ,V žiadnom prípade nejde o spaľovňu. V prípade pyrolýzy sa pneumatíky nespaľujú, ale gumená drvina sa tepelne sa rozkladá bez prístupu kyslíka na tuhé a kvapalné látky – uhlík, oceľový drôt a pyrolýzny olej, ktoré tvoria až 90 % hmotnosti z pôvodnej suroviny. Tieto sa v ďalšom procese zhodnocovania môžu opäť použiť pri výrobe pneumatík. Ako vedľajší produkt pyrolýzy, v množstve cca 10 hmotnostných percent, vzniká pyrolýzny plyn a ten slúži ako zdroj energie pre kogeneračnú jednotku. Kogeneračná jednotka, je rovnaká ako sa používa kdekoľvek inde, kde sa spaľuje zemný plyn a slúži na kombinovanú výrobu elektriny a tepla“, uviedol J. Juráš.
Poukázal na to, že podobné pyrolýzy majú zelenú napríklad vo Švédsku, či Holandsku. Pritom Švédsko je známe svojím prísnym prístupom k obdobným technológiám.
, ,Považujeme za neprijateľné, aby sa o vhodnosti či nevhodnosti investícií rozhodovalo na základe nátlaku zaujatých skupín a to bez toho aby dostali šancu skutočné argumenty renomovaných odborníkov. Práve v týchto dňoch Ministerstvo životného prostredia schválilo projekt posudzovania vplyvov na životné prostredie (Environmental Impact Assessment - EIA), týkajúci sa závodu v Stropkove. Prakticky to znamená, že projekt splnil náročné environmentálne požiadavky EIA, ktoré spočívajú v komplexnom vyhodnotení jeho vplyvov na životné prostredie odborníkmi z rôznych oblastí. Súhlas znamená, že projekt je v súlade požiadavkami na trvalo udržateľný rozvoj“, povedal J. Juráš.
Ďalej poukázal na to, že pri pyrolýze ide o ekologicky najvhodnejšie zhodnotenie pneumatík, ktoré sa nespália, ale táto druhotná surovina sa zhodnotí znova na primárne látky, z ktorých pneumatiky vznikajú. Až 40% finálnych produktov sa môže znovu použiť pri výrobe pneumatík, čo je veľmi žiadúce z hľadiska zhodnocovania druhotných surovín. Spaľovanie je iný proces než pyrolýza a je zameraný na vznik tepla horením, so 100%-ným spálením celého objemu.

Doplňujúce údaje k emisiám

Pneumatiky sa na Slovensku spaľujú ako doplnkové palivo v cementárňach, napríklad v Ladcoch, kde úplne zhoria v rotačnej peci. O tom, že ide o rôzne technológie svedčia aj čísla o emisiách do ovzdušia. Len pre zaujímavosť podľa porovnania údajov SHMÚ za rok 1999 (ktoré boli dostupné na internete) a údajov z EIA pre pyrolýzu v Stropkove si môže laik predstaviť, že pri pyrolýze a následnej výrobe elektriny a tepla, naozaj nejde o nejaký obrovský zdroj znečistenia. Cementáreň v Ladcoch napríklad v roku 1999 vyprodukovala 247 ton TZL, čo je 343-krát viacej, ako je projektované znečistenie z pyrolýzy v Stropkove, alebo inak povedané zvažovaná pyrolýza bude mať iba 0,29 % (29 stotín percenta) znečistenia TZL ako cementáreň Ladce v spomínanom roku.
Pyrolýza bude ročne produkovať 2210 – krát menej NO2 ako Elektráreň Vojany, 22 478 – krát menej TZL než VSŽ, 66 254 –krát menej CO než VSŽ a 1,39 miliónkrát menej SO2 než Elektráreň Nováky v spomínanom roku 1999, za ktorý sú k dispozícii údaje. V posledných rokoch sa emisie zo všetkých menovaných porovnávaných zdrojov znížili, ale obrovský rozdiel aj tak ostal.

Emisné množstvá pyrolýzy v Stropkove
Znečisťujúca látka Emisný faktor
kg/t Množstvo t/rok
TZL 0,45 0,72
SO2 0,02 0,032
NO2 4,7 7,52
CO 0,8 1,28

Informácie k technológii
Výstupnými produktmi navrhovanej technológie budú pyrolýzny uhlík (35% z hmotnosti), pyrolýzny olej 50%, pyrolýzny plyn (10%) a podružne oceľový kord (5%). Pyrolýzny olej, pyrolýzny uhlík a oceľový kord, ktoré tvoria až 90% výstupu a sú ako suroviny opätovne využiteľné v rôznych odvetviach priemyslu.
Pyrolýzny plyn má po prečistení podobné vlastnosti ako zemný plyn, či propán bután a podobnú výhrevnosť. Firma ho preto bude využívať v kogeneračnej jednotke na výrobu elektrickej energie pre potreby prevádzky a ohrev prevádzkových budov. Prebytky elektriny pôjdu do verejnej elektrorozvodnej siete a prebytky tepla môžu slúžiť na lacnejšie vykurovanie pre obyvateľov mesta. Pyrolýzny plyn z plynojemu bude spaľovaný v troch kogeneračných jednotkách, s výkonom cca 300 kWel, z ktorých jedna bude plniť funkciu záložnej. Tepelný výkon navrhovaných kogeneračných jednotiek bude pre jedno zariadenie cca 370 kWtep a spotreba pyrolýzneho plynu cca 121 Nm3/hod. Za kogeneračnú jednotku bude zaradený katalyzátor. Spaliny zo spaľovania pyrolýzneho plynu budú spoločne zaústené do komína o výške 13,5 m, s priemerom ústia 60 cm.
Pyrolýzny uhlík sa môže využiť ako náhrada sadzí, pyrolýzny olej ako zmäkčovadlo a kovový kord sa po pretavení použije na výrobu oceľových drôtov do pneumatík. Pyrolýzny olej je tekutina zložením podobná nafte a využije sa ďalej ako náhrada ropy v petrochemickom priemysle. Je možné ho použiť aj pri čistení uhlia ako flotačné činidlo. Pyrolýzny olej obsahuje veľké množstvo látok pre výrobu spotrebných predmetov, počnúc zubnou kefkou, plastmi za zabalenie potravín, umelými vláknami na oblečenie, ale aj iných predmetov dennej spotreby, alebo v stavebnom priemysle na výrobu polystyrénov a polyuretánov. Pyrolýzny uhlík je možné využiť ako sorbent ropných látok pri ropných haváriách, v autoservisoch, na parkoviskách a pod. Ďalej je ho možné využiť pri farbení plastov, výrobe farebných koncentrátov, výrobe tonerov, výrobe gumených výrobkov (podošvy, duše, puky) a pod.

Pre výstavbu novej prevádzky chcela firma využiť mestské pozemky o ktoré má byť rozšírený terajší priemyselný park v južnej okrajovej časti mesta Stropkov, v blízkosti priemyselného areálu bývalej STS Stropkov. Predpokladaný termín začiatku výstavby bol plánovaný na jeseň 2009 a začatie skúšobnej prevádzky o 2 roky neskôr. Pri výstavbe areálu malo nájsť prácu cca 40 ľudí počas dvoch rokov.
 

Vyberte región